Čo je umami: Vylepšite svoje jedlá na východný spôsob

Čo je umami: Vylepšite svoje jedlá na východný spôsob

 

Umami je tajomný a zároveň fascinujúci koncept v svete gastronómie. Hoci to nie je nová kulinárska zložka, stále veľa ľudí nevie, čo presne umami je a akú rolu hrá vo varení. Je to päťty kúsok skladačky chuťových zážitkov, spolu s kyslosťou, slanosťou, sladkosťou a horkosťou. Výraz "umami" pochádza z japonského slova, ktoré znamená "lahodný" alebo "chutný". Táto chuť je najviac spojená s východnými kuchyňami, ako je japonská, čínska a kórejska.

Čo je umami

Umami je prírodná chuť, ktorá sa nachádza v potravinách, ktoré sú bohaté na aminokyseliny, najmä glutamát a nukleotidy. Tieto látky sa viažu na chuťové bunky v našich ústach a vytvárajú pocit bohatšej a plnšej chuti. Typické potraviny bohaté na umami zahŕňajú paradajky, hlivu ustricovú, sójovú omáčku, hnedý cukor, huby, zrelý syr a mnoho ďalších.

Ako na to

Ako môžeme vylepšiť svoje jedlá na východný spôsob pomocou umami? Prvým krokom je nájsť a používať potraviny, ktoré sú prirodzene bohaté na túto chuť. Jednou z najjednoduchších vecí, ktoré môžeme urobiť, je pridať paradajky do našich jedál. Ich sladká chuť a hladina glutamátu dodajú pokrmu výraznejší zážitok. Pokiaľ ide o huby, sušené druhy, ako shitake alebo hlivu ustricovú, majú ešte vyššiu koncentráciu umami a výrazne obohatia chuť akéhokoľvek jedla.

Sójová omáčka

Sójová omáčka, ktorá je štandardnou prísadou v mnohých ázijských kuchyniach, je ďalšou úžasnou možnosťou na pridanie umami. Táto tmavá, slaná omáčka obsahuje veľké množstvo glutamátu a iných chutových zložiek, ktoré skvelo dopĺňajú dochutenie mnohých jedál.

Fermentácia

Kromě konkrétnych ingrediencií môžeme použiť aj kulinárske postupy, ktoré podporujú uvoľňovanie umami. Napríklad fermentácia je starodávna metóda, ktorá umožňuje rozvíjať bohatšiu chuť v potravinách. Kimchi z Kórey alebo miso pasta z Japonska sú skvelými príkladmi takýchto fermentovaných pokrmov.

Sušenie

Ďalšou zaujímavou technikou je sušenie, čo nám dáva sušené potraviny s intenzívnou chuťou. Dried bonito flakes, známe aj ako katsuobushi, sú príkladom sušeného a fermentovaného jedla, ktoré sa často používa na posilnenie chuti polievok alebo omáčok.

Využitie umami v kuchyni je umením

Využitie umami v kuchyni je umením, ktoré si vyžaduje experimentovanie a objavovanie nových kombinácií. Klasické ázijské jedlá sú skvelým miestom na začiatok, ale neexistujú žiadne obmedzenia na to, ako môžeme využívať umami vo varení.

V záverečnom hodnotení je umami silným nástrojom, ktorý môžeme využiť na obohatenie a zlepšenie našich jedál. Táto nezabudnuteľná chuť nám umožňuje objaviť nové dimenzie v jedle a poskytuje nám možnosť preskúmať bohatú kultúru východnej kuchyne. Ak sa rozhodnete objaviť tajomstvá umami, otvoríte si cestu do sveta jedinečných a neodolateľných gastronomických zážitkov.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz