Vietnamské letné závitky - recept

Vietnamské letné závitky - recept

Vietnamské letné závitky, známe tiež ako "spring rolls" alebo "summer rolls", sú osviežujúci a lahodným jedlom, ideálnym pre teplé letné dni. Tieto závitky sú zvyčajne plnené čerstvou zeleninou, bylinkami, mäsom alebo krevetami a zabalene v tenkej ryžovej placke. Sú ľahko stráviteľné a skvelé ako predjedlo alebo ľahký hlavný jedlo. Tu je recept na prípravu Vietnamských letných závitkov:

Suroviny:

  • 10 ryžových papierikov Bamboo Tree Ryžový papier 340g - 16cm (dostupných v asijských obchodoch)
  • 200 g vašeho obľúbeného mäsa (kuracie prsia, mleté hovädzie mäso alebo krevety) - varené a nakrájané na tenké prúžky
  • 100 g ryžových rezancov Farmer ryžové rezance 400g 3mm (namočené a uvarené podľa návodu na obale)
  • 1 avokádo, olúpané a nakrájané na tenké prúžky
  • 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 uhorka, nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
  • 1 hrstka klíčkov sóje alebo hrášku
    • 1 limetka, nakrájaná na polovičky
    • 2 lyžice rybího prípravku (Nuoc Cham) alebo omáčky hoisin Lee Kum Kee Hoisin omáčka 397g na namáčanie1 hrstka čerstvého mäty a koriandra (môžete pridať aj bazalku)

Postup:

      1. Pripravte všetky ingrediencie - varíme ryžové rezance podľa pokynov na obale, mäso uvaríme a nakrájame na tenké prúžky, zeleninu olúpeme a nakrájame na tenké prúžky, a bylinky si pripravíme na drobné.

      2. Nalejte teplú vodu do misky a namáčajte ryžový papierik na pár sekúnd, kým sa zmäkčí a stane sa pružným. Potom ho položte na čistý a vlhký uterák.

      3. Na stred papierika položte trochu varených ryžových rezancov.

      4. Položte na rezance tenké prúžky mäsa a zeleniny - mrkva, uhorka, paprika, avokádo, klíčky sóje a ďalšie podľa vášho výberu.

      5. Na záver pridajte čerstvé bylinky - mätu a koriander (a prípadne aj bazalku).

      6. Závitok zrolujte tým spôsobom, že zložíte dva bočné okraje dovnútra a potom ho zrolujete pevne do podoby valčeka.

      7. Postup opakujte s ďalšími ryžovými papierikmi a zvyšnými ingredienciami.

      8. Vietnamské letné závitky podávajte s omáčkami na namáčanie, napríklad rybím prípravkom (Nuoc Cham) alebo omáčkou hoisin. Môžete tiež pridať citrónovú šťavu, ktorá dodá závitkom osviežujúcu chuť

      9. Podávajte letné závitky čerstvé, ideálne ihneď po príprave. Uchovávajte ich v chladničke, ak ich nepodáte okamžite, a zakryte vlhkou utierkou, aby nevyschli.

    Tieto Vietnamské letné závitky sú vynikajúcou voľbou na osvieženie v letných dňoch, jedia sa jednoducho a s radosťou. Skúste si ich pripraviť doma a užívajte si ich lahodnú chuť a vôňu!

    Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz