Aníz - jeho liečivé účinky

Aníz - jeho liečivé účinky

 

Aníz je korenie pochádzajúce z východného Stredomoria a juhozápadnej Ázie. V Slovenskej republike to rozhodne nie je korenie, ktoré by ste našli v každej domácnosti.

 

Zloženie anízu

Aníz obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny A, B a C, z minerálnych látok obsahuje železo, mangán, vápnik, meď. Semená obsahujú najvyššiu koncentráciu olejov, ktorých hlavnými zložkami sú anetol, estragol a ketón.

Zdravotné výhody

Ako teda aníz prospieva nášmu telu?

  • Priaznivo pôsobí na trávenie, zmierňuje bolesti a kŕče a upokojuje žalúdok.
  • Detoxikuje a dezinfikuje pečeň
  • Zmierňuje dýchacie problémy, najmä pri zvýšenej námahe, čistí dýchacie cesty.
  • Pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Takto sa používal už v starovekom Ríme.

 

Aníz - 5 účinkov na zdravie

 

Aníz udržuje zdravé trávenie

Aníz je extrémne terapeutická bylina pre tráviaci systém. Pretože zlepšuje tráviace vlastnosti, ponúka liečbu každého ochorenia zažívacieho ústrojenstva. Je to skutočne skvelé pri zvracaní, nevoľnosti, hnačkách, bolesti brucha, problémoch s plynatosťou, spastickej plynatosti a gastritíde. Okrem toho funguje ako stimulátor chuti do jedla.

 

Aníz zlepšuje príznaky menopauzy

Každý rok prechádza menopauzou viac ako 1,5 milióna žien. Mnoho z týchto žien uvádza nepríjemné príznaky, ako sú nespavosť, návaly tepla, únava, bolesť kĺbov, znížené libido a vaginálna suchosť. Aníz znižuje závažnosť a frekvenciu týchto príznakov u žien v menopauze. Zlepšenie príznakov menopauzy anízom môže byť výsledkom zlúčenín podobných estrogénu, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastline.

 

Aníz pomáha vybalansovať hladinu cukru v krvi

V jednej 45-dňovej štúdii pomohol anetol znížiť vysokú hladinu cukru v krvi zmenou hladín niekoľkých kľúčových enzýmov. Anetol tiež zlepšil funkciu buniek pankreasu, ktoré produkujú inzulín.

 

Aníz je antibakteriálny

Výťažky z anízu bránia rastu škodlivých baktérií spôsobujúcich ochorenie (napríklad Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Klebsiella Pneumoniae). V bakteriálnych kultúrach boli extrakty zo semien vody a alkoholu s anízom účinné proti všetkým testovaným baktériám.

 

Aníz má antidepresívny účinok

V tradičnej perzskej medicíne sa predpokladá, že aníz ohrieva ducha a zlepšuje náladu. Na podporu tejto teórie niekoľko moderných štúdií ukázalo, že aníz má antidepresívny účinok.

 

Použitie v kuchyni

 

Aníz má omamnú vôňu a široké využitie v kuchyni, hoci sa to na prvý pohľad nezdá.

Používajte ho do domácich čajov so zázvorom, čiernym korením a škoricou. Takýto čaj, najmä v jesenných a zimných mesiacoch, krásne zahreje telo.

Skvele sa hodí do rannej kaše, napríklad ryžovej, pretože tieto výdatné raňajky príjemne prevoní a zároveň ich ozdobí. Vďaka badyánu bude kaša vyzerať lepšie

Pridávajte ho do pečených sladkých buchiet a koláčov, najmä banánových alebo jablkových, prípadne v kombinácii so škoricou.

Na čo si dať pozor

Ak máte aníz obzvlášť radi, môžete ho samozrejme pridať do mnohých iných jedál, napríklad do polievky alebo rôznych nákypov. V tomto prípade je však lepšie aníz najprv nasucho opražiť a potom ho zomlieť v mažiari. Ak prežúvate celé semienko, nemá tú správnu chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz