Zázvor - jedna z najzdravších korenín na svete

Zázvor

Zázvor patrí medzi najzdravšie (a najchutnejšie) korenia na planéte. Je bohatý na živiny a bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú prínos pre vaše telo i mozog.

Zázvor alebo ďumbier lekársky, je koreňová zelenina, ktorá sa široko používa ako korenie a liečivo. Má veľmi dlhú históriu použitia v rôznych formách tradičnej - alternatívnej medicíny.

Zázvor pochádza z ostrova juhovýchodnej Ázie a bol domestikovaný austrálskymi národmi, ktoré ho prepravovali cez Indo-Tichomorie. Zázvor bol tiež jedným z prvých korenín vyvážaných z Ázie, prichádzajúcich do Európy a používali ho starí Gréci a Rimania. Jedinečná vôňa a chuť zázvoru pochádza z prírodných olejov, z ktorých najdôležitejšie je gingerol.

Obsah vitamínov a minerálov v zázvore

Zázvor v 100 g obsahuje: 80 kalórií, 1 g tukov, 18 g sacharidov (z toho 2 g cukry), 2 g vlákniny a 2 g bielkovín.

Ďalej obsahuje: gingerol a kapsaicín, vitamín B1-tiamín, B2-ribofllavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C a E, z minerálnych látok obsahuje horčík, mangán, draslík, železo, fosfor, zinok, vápnik, sodík, selén.

 

Zázvor a jeho používanie

Zázvor je najlepšie používať čerstvý, napríklad do čaju alebo do jedál, nakoľko má intenzívnejšiu chuť a najväčšie množstvo živín. Avšak super alternatívou je v kuchyni aj mletý zázvor - jeho pomocou môžete jednoducho dochutiť jedlá, avšak nemá takú intenzívnu chuť. Ak nemáte po ruke čerstvý zázvor, je vhodné mať doma zázvorovú pastu, nakoľko má veľmi intenzívnu chuť a hodí sa do veľa typu jedál.

Odporúčaná denná dávka zázvoru

Odporúčaná denná dávka zázvoru pre dospelého človeka je 1 cm, čo je cca 4 gramy denne, deti do dvoch rokov by nemali zázvor užívať vôbec.

 zázvor-forma

Tehotné a dojčiace matky by mali zázvor užívať obmedzene, v malých dávkach.

Osoby, ktoré majú žalúdočné a dvanástnikové vredy by nemali zázvor užívať nalačno, pretože môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Pozor by si mali dávať aj diabetici.

Zázvor pomáha zmierniť nevoľnosť, je antifungálny, podporuje imunitu, podporuje trávenie, bráni vzniku vredom žalúdka, znižuje bolesť spôsobenú artritídou, pomáha zmierniť astmu, udržuje zdravý mozog, bráni vzniku menštruačným kŕčom.

 

Zázvor - 10 účinkov na zdravie

  • Zázvor pomáha zmierniť nevoľnosť
  • Zázvor je antifungálny
  • Zázvor podporuje imunitu
  • Zázvor podporuje trávenie
  • Zázvor bráni vzniku vredom žalúdka
  • Zázvor znižuje bolesť spôsobenú artritídou
  • Zázvor pomáha zmierniť astmu
  • Zázvor udržuje zdravý mozog
  • Zázvor bráni vzniku menštruačným kŕčom

 

Ako zázvor nakupovať?

Pri kúpe si vyberajte koreň, ktorý má tenkú, ale pevnú šupku. Uistite sa, že šupka nie je hrubá a pomliaždená. Najlepší spôsob, ako ju skontrolovať, je zoškrabaním nechtom. Vôňa čerstvého koreňa je korenistá, ostrá a silná.

Zázvor si môžete kúpiť i kandidovaný a sušený.

 

Ako zázvor skladovať?

Zázvor môžete skladovať v plastovom vrecku v chladničke. Pred použitím by ste ho však mali ošúpať. Ak chcete zázvor dlhodobo skladovať najskôr ho vysušte, aby vám nezhnil.

 

Ako zázvor spotrebovať?

Zázvor môžete použiť na prípravu čaju, limonády, sirupu ale i smoothie. Môžete ho primiešať do cesta na koláče ale aj do mäsovej omáčky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz