Ázijské knedličky: Prehľad ázijských druhov a náplní

Ázijské knedličky: Prehľad ázijských druhov a náplní

Ázijské knedličky sú jedným z najznámejších a obľúbených jedál v ázijskej kuchyni. Tieto malé, plnené kuličky predstavujú rozmanitosť a výnimočnosť ázijskej gastronómie. Sú populárne v mnohých ázijských krajinách a každá z nich má svoje vlastné jedinečné druhy a náplne.

Rôzne druhy náplní

Ázijské knedličky sa vyrábajú z cesta, ktoré sa vypracuje do hladkej a elastické hmoty. Následne sa z nej formujú malé guľôčky, do ktorých sa umiestňuje rôzne druhy náplní. Náplne sa líšia podľa miesta výroby, miestnej kultúry a dostupných surovín. Niektoré druhy knedlíčkov sú variabilné - dajú sa podávať ako sladké alebo slané, podľa preferencií konzumenta.

Čínska kuchyňa

Jedným z najznámejších ázijských druhov knedlíčkov sú dim sum, ktoré pochádzajú z čínskej kuchyne. Tieto parné knedličky sú obľúbeným raňajkovým pokrmom a môžu byť plnené rôznymi náplňami, ako sú mäso, krevety, zelenina alebo huby. Niektoré druhy dim sum majú charakteristické tvarovanie, napríklad guľôčky plnené kôpr a mletým mäsom, známe ako siu mai, alebo plnené knedličky zvané har gow.

Japonská kuchyňa

Japonská kuchyňa sa tiež môže pochváliť rôznymi druhmi knedlíčkov, najznámejšími sú sushi a gyoza. Sushi sú knedličky z rýb, ktoré sa obvykle podávajú s kúskom čerstvého rybieho mäsa na vrchu a ryžou v strede. Gyoza sú panvové knedličky, ktoré sú obvykle plnené mletým mäsom (najčastejšie bravčovým) a zeleninou, a potom sa opražia na panvici a podávajú s omáčkami na namáčanie.

Kórejská kuchyňa

Kórejskej kuchyni dominuje kimchi, kyslá fermentovaná zelenina, ale existuje aj jedinečný druh knedlíčkov zvaný mandu. Mandu sú podobné čínskym knedličkom, ale majú špecifický kórejský šmrnc. Sú plnené mletým mäsom, zeleninou a často aj kórejským pikantným kimchi. Môžu byť variabilné, môžu byť prípravou podobné kórejskej verzii japonských gyoz, alebo môžu byť aj parné.

Na Tchaj-wane sú obľúbené xiao long bao, čo sú výnimočné knedličky plnené polievkou. Ich tajomstvom je tenký cesto a náplň, ktorá sa pri varení zmení na chutnú a horúcu polievku. Tieto knedličky sa konzumujú s opatrnosťou, aby sa zabránilo popáleniu.

Vietnamská kuchyňa

Ďalšou populárnou verziou ázijských knedlíčkov sú vietnamské pho bo, ktoré sú známe svojimi lahodnými vývarmi. Pho bo sú nudle podávané s hovädzím mäsom a čerstvými bylinkami, no niekedy sa môžu nájsť aj varené knedličky, ktoré sú pridané do bohatej polievky.

Indická kuchyňa

V Indii sú známe dumplings známe ako momo. Sú populárne v oblasti Himalájí a podávajú sa s rôznymi omáčkami, ako aj s čatní a kyslou nádielkou. Momo sú často plnené mletým mäsom alebo zeleninou a sú parné alebo opražené.

V záverečnom zhrnutí možno povedať, že ázijské knedličky sú fascinujúcou kombináciou rozmanitých chutí a kultúr. Od Číny cez Japonsko, Kóreu, Tchaj-wan až po Vietnam a Indiu, každá krajina má svoje vlastné jedinečné druhy a náplne, ktoré obohacujú svetovú kuchyňu a prekvapujú svojou chuťovou paletou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz