Cícer - prečo je obľúbeným rastlinným zdrojom proteínu?

Cícer - zoznámte sa s touto dokonalou strukovinou 

Strukoviny patria medzi obľúbenú súčasť našich jedálníčkov už od nepamäti. Majú v sebe množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre naše trávenie a umožňuje nám zbaviť sa viacerých žalúdočných problémov. Jedna strukovina však spomedzi nich vyniká najviac. Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a je vhodný pre všetky vekové kategórie. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Jeho výhodou je tiež fakt, že nespôsobuje nadúvanie. Poznáte všetky jeho pozitívne účinky?

Čo je to vlastne cícer?

Cícer, alebo tiež aj rímsky hrach, je obľúbenou pochúťkou Talianov. Aj jeho názov – rímsky hrach – je používaný preto, že svojím tvarom pripomína spomínanú strukovinu. Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov.

V stredoveku sa rozšíril do Európy, no najprv len do kuchýň chudobnejších vrstiev. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.

Existujú dva druhy cíceru:

  • Kabul: má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku. Pestuje sa na juhu Európy a v severnej Afrike.
  • Desi: má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Čo obsahuje cícer?

Španielska fazuľa, čo je ďalší názov pre cícer, obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén.

V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo.

Cícer taktiež obsahuje veľké množstvo bielkovín. Obsahuje 14,5 gramov proteínu na 100 gramov cíceru.

Aké má cícer výhody?

Jeho úžasnou výhodou je, že je najľahšie stráviteľnou strukovinou a zároveň nenafukuje. Vyhľadávajú ho taktiež muži, vďaka jeho afrodiziakálnym účinkom. Vynechať by ho nemali ani deti, nakoľko pre ne poskytuje množstvo podporných látok ku správnemu vývinu.

Cícer je ideálny aj pri mnohých diétach – bezlepková, diabetická, diéta s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorická, bezcholesterolová alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny. Používa sa tiež v delenej strave a jeho ďalšou výhodou je, že je sýty, takže po ňom tak rýchlo nevyhladnete.

Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Taktiež dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je vhodný aj pri liečení nespavosti, pretože je výborným zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok. Nemali by ho obchádzať ani tehotné ženy, pretože cícer obsahuje množstvo kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky.

Ako cícer konzumovať a zaradiť ho do stravy?

Cícer je prakticky ľahko dostupný, a to buď v sušenej forme ako všetky bežné strukoviny, alebo v konzerve. Ak ste si kúpili sušený cícer, pred jeho pridaním do pokrmov je vhodné namočiť ho do vody aspoň na 12 hodín. Následne ho varíme do zmäknutia približne 2 hodiny. Skvelý je pečený cícer, ktorý môže byť maškrtou pri sledovaní filmov alebo seriálov. Ak ho správne okoreníte a upečiete v rúre, bude skutočnou lahôdkou aj na rôzne oslavy. 

 

 

Varíme s cícerom

Teraz sa bližšie pozrieme na niekoľko receptov, ktoré určite musíte vyskúšať! 

V prvom rade by sme chceli spomenúť, že z cíceru sa dá pripraviť množstvo predjedál, alebo ľahkých a zdravých chuťoviek, rozhodne sa nehodí len na hlavné jedlá! . Napr. mnoho druhov karí, domáci falafel, pečený cícer s paradajkami, sladké blondínky (alebo cícerovo-ovocný koláč), palacinky z cícerovej múky.

Ak vám cícer nie je cudzí, tak určite viete, že sa z neho pripravuje pochúťka, akou je hummus, ktorý sa pridáva k pokrmom alebo sa vychutnáva samostatne s nakrájanou čerstvou zeleninou. Ulahodiť vám môže napríklad aj cícerová polievka, cícerové fašírky, cícerové ragú a pod.

hummus

Použitie CÍCERU v hlavných jedlách?

V hlavných jedlách môže byť cícer absolútnou kráľovnou!

  • Jednoduchý cícerový šalát s paradajkami (ideálne žltými a červenými) a nasekaným koriandrom
  • Cícerové kari
  • Cícerový šalát s cícerom, cuketou, mätou a syrom
  • Cícer s pečeným kuracím mäsom v mede z jednej zapekacej misy
  • Cícerové a karfiolové quesadilly s čedarom 

Zdroje:

The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus - PMC (nih.gov)

FoodData Central (usda.gov)

Chickpeas suppress postprandial blood glucose concentration, and appetite and reduce energy intake at the next meal - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz