Koriander - a jeho liečivý potenciál

Koriander

Koriander je viac než korenie: Jeho obrovský liečivý potenciál vám vyrazí dych!

Koriander si mnohí spájajú s orientálnou kuchyňou. Rastlina pochádza z oblasti Indie a Egypta, kde bola tisícročia pestovaná a využívaná aj na liečebné účely. V podobe korenia jedlám dodáva zaujímavú sladkastú, jemne štipľavú chuť.

Koriander je v súčasnosti obľúbený na celom svete. Stále sa však používa najmä v ázijskej kuchyni, najmä v thajskej a vietnamskej, pretože v Ázii majú koriander podobne ako my petržlen. Dá sa kúpiť čerstvé v obchodoch, ale nie vždy je prvotriednej kvality a v takom prípade jedlo príliš nevylepší.

Čo nám koriander dáva?

Bylina organizmus zásobuje vlákninou, horčíkom, mangánom, vápnikom, draslíkom, železom i vitamínom C. Rastlina obsahuje známe zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu v krvi a chrániace vnútorné steny tepien a žíl – kyselinu linolovú, palmitovú či stearovú. Takisto efektívne znižuje krvný tlak.

Ako ho používali kedysi?

V minulosti si ľudia pomocou koriandrových listov liečili ústne infekcie. Dôvodom sú antiseptické účinky byliny. Ľudia tiež žuvali jej listy, aby mali príjemnejší dych. Podľa niektorých štúdií má extrakt z koriandra aj antihistamínové vlastnosti a zmierňuje prejavy alergií. Stimulant trávenia aj libida.

Naše zdravie a koriander

Koriander vyniká obsahom dodecenalu, zlúčeniny so silným antibiotickým pôsobením. Výskumníci zistili, že by v tele mohol likvidovať baktérie salmonely. Vo forme korenia je koriander znamenitým stimulantom trávenia a chuti do jedla, ktorý zároveň utlmuje dyspeptické prejavy v podobe kŕčov a nafukovania. Účinný je aj pri hnačke.

Využitie:

Používajú sa semená aj listy koriandra. Semená sa potom ponechajú celé alebo sa rozdrvia. Listy sú samozrejme najlepšie čerstvé. Ak siahnete po sušených, mali by ste si vybrať tie od popredných výrobcov korenia najvyššej kvality.

 

 

Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, koriander má naozaj široké využitie. Niektoré jedlá sa s jeho použitím dostanú na úplne novú úroveň a iné sa bez neho jednoducho nezaobídu.

Vedeli ste?

Že koriander dominuje nielen v ázijskej, ale aj v mexickej kuchyni? Všetky známe mexické pouličné jedlá - burritos, tacos, guacamole - obsahujú koriander. A niekedy vo veľkých množstvách. Z Mexika sa dostala na sever aj na juh a v súčasnosti je obľúbená v americkej aj juhoamerickej kuchyni.

koriander

NÁŠ TIP 

Pripravte si domáce pikantné pesto s čerstvým koriandrom! Nazýva sa Zhoug a pochádza z Jemenu. Koriandrové listy vložte do mixéra s trochou vody, citrónovej šťavy a olivového oleja a rozmixujte na kašu. Potom dochuťte himalájskou soľou, chilli, korením a prípadne ešte sušeným mletým koriandrom.

Zdroje:

The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action - PubMed (nih.gov)

Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health - PMC (nih.gov)

Evaluation of coriander spice as a functional food by using in vitro bioassays - PubMed (nih.gov)

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz