Čierna ryža – najzdravší druh ryže

Čierna ryža – najzdravší druh ryže

 

Ryža je produkt spojený hlavne s čínskymi a ázijskými jedlami. Práve na východnom kontinente dosahuje jeho spotreba najvyššie hodnoty. Bohužiaľ, najobľúbenejšia biela ryža nie je dobrým zdrojom cenných živín, ako sú vitamíny a minerálne soli. V prípade čiernej ryže to vyzerá úplne inak. Táto oveľa menej známa odroda ázijských plodín sa vyznačuje výnimočnými vlastnosťami podporujúcimi zdravie. Vďaka svojmu priaznivému účinku na fungovanie ľudského tela by mal byť tento produkt oveľa častejšie používaný na stoloch Európanov.

Čierna ryža je jednou z menej známych odrôd populárnej čínskej rastliny. V ázijských krajinách sa konzumoval stovky rokov, ale bol považovaný za mimoriadne exkluzívny produkt. Čierna ryža sa objavila iba na stole čínskeho cisára, a preto je jej ďalší názov "zakázaná ryža" - neprístupná bežnému obyvateľstvu.

Semená tejto odrody ryže menia farbu z čiernej na tmavo fialovú počas varenia. Antokyány prítomné v nich sú zodpovedné za túto špecifickú farbu zŕn. Tieto zlúčeniny tiež určujú jedinečné zdraviu prospešné vlastnosti tohto exotického produktu.

Čierna ryža sa pestuje relatívne ľahko. Vyžaduje podobné podmienky ako populárna biela ryža. Bohatú úrodu je možné získať bez použitia umelých hnojív a osobitných bezpečnostných opatrení. Táto ryža sa vyznačuje mierne odlišnou chuťou od tradičnej. Jeho sladký tón ho robí často používaným v ázijských krajinách na výrobu dezertov, ako je ryžový puding.

Čierna ryža - nutričné hodnoty a vlastnosti podporujúce zdravie

Bez ohľadu na druh alebo farbu semien je ryža primárne zdrojom komplexných sacharidov. Čierna ryža je však trochu odlišná od svojho bieleho príbuzného. Škrob v ňom obsiahnutý sa vyrába v oveľa väčšom množstve amylopektínu ako amyláza. Z tohto dôvodu sa tento produkt po varení vyznačuje lepkavejšou konzistenciou. Celkové množstvo sacharidov v čiernej ryži sa odhaduje na približne 75 g na 100 g výrobku.

Čierna ryža obsahuje oveľa viac bielkovín ako biela ryža. Vedci preukázali prítomnosť 18 aminokyselín v tomto produkte. Celkový obsah bielkovín sa odhaduje na približne 9 g na 100 g zŕn. Môžete v ňom nájsť aj veľa vitamínov a minerálnych solí potrebných na udržanie zdravia, ako je železo, zinok, meď, karotén a vitamín E.

Nelúpaná čierna ryža môže byť tiež zdrojom vlákniny. Táto zložka je mimoriadne žiaduca a nevyhnutná v zdravej výžive. Štúdie ukázali, že jeho správna konzumácia stimuluje črevnú peristaltiku, znižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje postprandiálny pocit sýtosti a je živinou pre prirodzenú mikroflóru našich čriev.

Antioxidačná aktivita čiernej ryže

Charakteristickým znakom čiernej ryže je tmavo sfarbená škrupina obklopujúca endosperm. Farba tejto štruktúry je spojená s veľmi vysokým obsahom antokyanov. Publikácie naznačujú, že v 1 g sušiny je až 31,3 mg týchto zlúčenín. Látky patriace do skupiny antokyanínov sa vyznačujú veľmi vysokým antioxidačným potenciálom. To znamená, že sú zodpovedné za neutralizáciu voľných radikálov (RFT), ktoré sa v našom tele tvoria v nadbytku. Určité množstvo voľných radikálov sa v tele tvorí prirodzene vo väčšine metabolických procesov.

Telo sa s nimi dokáže vyrovnať, vďaka čomu je možné udržiavať stav dynamickej rovnováhy. Bohužiaľ, zvýšená produkcia RFT v bunkách nášho tela vedie m.in. z veľkého množstva stresu, nesprávnej stravy, znečistenia ovzdušia. Prebytok týchto aktívnych molekúl môže viesť k poškodeniu zdravých buniek a ich genetického materiálu. Z tohto dôvodu sa potraviny s vysokým obsahom antioxidačných látok považujú za veľmi sľubné z hľadiska prevencie určitých civilizačných chorôb. Vedci skúmali, že antioxidačná kapacita čiernej ryže je spôsobená hlavne zlúčeninou patriacou do 3-O-beta-D-glukozidov.

Čierna ryža ako funkčné jedlo

Vysoký antioxidačný potenciál antokyanínov obsiahnutých v čiernej ryži nám umožňuje podozrenie, že pravidelná konzumácia tohto produktu znižuje riziko mnohých druhov rakoviny. Vedci ukázali, že nadbytok voľných radikálov je spojený so zvýšeným výskytom týchto civilizačných chorôb. Antioxidačné schopnosti čiernej ryže sa často porovnávajú s podobnými vlastnosťami bobúľ. V oboch produktoch nájdete zlúčeniny s analogickou chemickou štruktúrou. Zrná zároveň obsahujú oveľa menej jednoduchých cukrov ako ovocie, čo umožňuje ich širšie a širšie použitie.

Vedecké štúdie tiež ukázali, že zlúčeniny čiernej ryže, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky, môžu byť účinné pri zmierňovaní ochorení pečene a obličiek. To naznačuje potenciálne použitie tohto potravinového výrobku ako doplnku k terapii chorôb týchto orgánov.

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že strava obohatená o čiernu ryžu môže znížiť hladinu LDL cholesterolu a lipidový profil. Je tiež spojená so zníženou intenzitou aterosklerotických lézií. Experimenty nám tiež umožňujú predpokladať, že konzumácia čiernej ryže zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čo dokazuje veľký potenciál tohto produktu pri prevencii a liečbe cukrovky.

Okrem toho čiernu ryžu považujú Ázijci po stáročia za prostriedok prevencie Alzheimerovej choroby. V súčasnosti sa predpokladá, že konzumácia správneho množstva antokyanínov skutočne zlepšuje pamäť.

ciernaryza

Čierna ryža – jedlá plné chutí a charakteru

Čierna ryža je nielen veľmi zdravá, ale na tanieri vyzerá aj veľmi originálne. To vám umožní vytvárať zaujímavé a jednoduché jedlá. Môže sa konzumovať sladké aj slané. Má výraznú, mierne orechovú chuť.

Čierna ryža je povinným prvkom mnohých ázijských jedál. Pravidelne sa konzumuje v Číne, Kórei a Japonsku. Jedlá s jeho účasťou sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a vlákniny. Je to veľmi zaujímavá a mimoriadne zdravá rozmanitosť dennej stravy.

Odpovedáme na najčastejšie otázky týkajúce sa čiernej ryže

Otázka 1: Ako chutí čierna ryža?

Čierna ryža sa vyznačuje oveľa výraznejšou chuťou ako biela ryža. Má mierne orechovú dochuť, vďaka čomu sa hodí k sladkým jedlám, ako sú pudingy.

Otázka 2: Čierna ryža, má lepok?

Ryža patrí medzi bezlepkové obilniny. Čierna ryža tiež neobsahuje tieto špecifické rastlinné bielkoviny, čo robí tento produkt vhodným pre ľudí s celiakiou. Vždy by ste si však mali prečítať informácie na obale, aby ste sa uistili, že výrobok nebol v kontakte s lepkom.

Otázka 3: Ako variť čiernu ryžu?

Čierna ryža sa varí spôsobom analogickým obyčajnej bielej ryži. Produkt sa má opláchnuť na site a naliať vodou v pomere 1:2. Najlepšie je to urobiť deň predtým a nechať namáčať ryžu celú noc. 

Zdroje:

(PDF) Black Rice: An emerging 'super food' (researchgate.net)

(PDF) Health benefits of black rice – A review (researchgate.net)

Black Rice - an overview | ScienceDirect Topics

Black rice (Oryza sativa L.): A review of its historical aspects, chemical composition, nutritional and functional properties, and applications and processing technologies - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz