Čo je kimchi a ako sa to pripravuje?

Čo je kimchi a ako sa to pripravuje? 

Kimchi je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý sa stal jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál kórejskej kuchyne. Je to zmes kyslých, pikantných a chutných zeleninových prísad, ktoré sa podrobia fermentačnému procesu, aby sa vytvoril unikátny a bohatý chuťový zážitok. Kimchi má bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekého Kórejského kráľovstva.

Existuje mnoho variantov kimchi, ale najbežnejšie je vyrobené z čerstvej zelenej kapusty (napr. čínskej kapusty) a kórejského korenia zvaného gochugaru. Okrem kapusty sa môžu do kimchi pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú reďkovky, mrkva, zelená cibuľka a cesnak. Kimchi sa môže  tiež pripraviť s rybami a morskými plodmi, čím sa získa ešte bohatšia chuťová paleta.

Proces prípravy kimchi

Proces prípravy kimchi je zložitý a vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť. Najprv sa kapusta nakrája na kúsky a posolí sa, čo pomáha odstrániť nadbytočnú vlhkosť. Potom sa pridá kimchi pasta vyrobená z gochugaru (kórejské chilli korenie), rybieho prachu, cesnaku, zázvoru a iných prísad. Táto pasta sa dôkladne premieša so zeleninou, pričom sa zabezpečí, aby sa každý kúsok kapusty pokryl korením.

Po tomto kroku nasleduje fermentácia. Kimchi sa zvyčajne dáva do špeciálnych nádob, kde sa fermentuje pri izbovej teplote niekoľko dní až týždňov. Počas fermentácie dochádza k rastu prospešných mikroorganizmov, ako sú mliečne kvasinky a kyselina mliečna baktérie, ktoré menia chuť a textúru kimchi. Tento fermentačný proces tiež umožňuje, aby sa zachovala zelenina a predĺžila sa jej trvanlivosť.

Počas fermentácie sa kimchi mení zo surového pokrmu na pikantné, kyslé a voňavé jedlo s bohatou a komplexnou chuťou. Kyslosť a intenzita chuti sa líšia v závislosti od dĺžky fermentácie. Mnohí ľudia majú radi staršie kimchi, ktoré má intenzívnejšiu chuť, zatiaľ čo iní uprednostňujú čerstvé a menej fermentované kimchi.

Ak sa vám nechce stráviť dni s pripravovaním si kimchi, máme pre vás super správu. Môžete si ochutnať nami ponúkané kimchi - jednoducho si to len servírujete a môžete si hneď užívať lahodnú chuť. Kliknite sem pre naše kimchi.

Ďalším super produktom je štiplavá omáčka Sriracha s kimchi. Kimchi pridá klasickej Srirache extra chuť - určite nevynechajte ochutnanie. 

Kimchi je neodmysliteľnou súčasťou kórejských jedál a často sa konzumuje ako príloha k ryži. Okrem svojho unikátneho chuťového profilu má kimchi aj mnoho zdravotných výhod. Je bohaté na vitamíny, minerály a probiotiká, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho systému a posilňujú imunitný systém.

V súčasnosti sa kimchi stalo aj populárnym jedlom mimo Kórei. Jeho jedinečná chuť a zdravotné výhody ho urobili obľúbeným v mnohých krajinách. Dnes je možné nájsť kimchi v rôznych verziách vo veľkých supermarketoch a je tiež možné ho pripraviť doma. Je to jedno z najznámejších a najmilovanejších jedál kórejskej kuchyne, ktoré sa pýši svojou bohatou históriou, tradičnými postupmi a lahodným chuťovým zážitkom.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz