Čo je curry a ako sa  používa?

Čo je curry a ako sa  používa?

Curry je aromatické a pikantné korenie, ktoré sa používa na prípravu rôznych jedál. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, konkrétne z krajín ako India, Thajsko, Malajzia a Sri Lanka, a stalo sa obľúbeným po celom svete. Slovo "curry" je pôvodom z tamilského jazyka, kde znamená "omáčka".

Existuje mnoho rôznych variant curry, každá s vlastnými charakteristikami a zložením. Základom curry je zmes korenín a byliniek, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od regiónu a kultúry. Medzi najbežnejšie zložky curry patrí korenie, ako je kari list, kurkuma, koriander, koriandrové semienka, klinčeky, čierne korenie a čili. Ďalšie zložky môžu zahŕňať zázvor, cesnak, kardamón, muškátový oriešok, škorica a fenikel.

Použitie curry v kuchyni je veľmi rozmanité. Môže sa pridať do omáčok, polievok, mäsitých jedál, rýb, kuracích či zeleninových pokrmov. Jeho intenzívna chuť a vôňa pridáva jedlám bohatosť a exotický charakter. Curry môže byť využité aj ako marináda pre mäso, aby sa získal výraznejší a pikantnejší chuťový profil.

Existujú rôzne spôsoby prípravy curry. V niektorých kuchyniach sa používa čerstvé korenie a bylinky, ktoré sa jemne pomelú, alebo rozdrvia. V iných prípadoch sa používajú sušené korenia, ktoré sa najskôr pražia na suchej panvici, aby sa uvoľnila ich chuť a aróma, a potom sa pomelú na prášok. Zmes korenín sa potom pridáva do pokrmov postupne, v závislosti od požadovanej úrovne pálivosti a chuti.

Ak chcete použiť curry v kuchyni, môžete ho pridať pri varení alebo dusení jedál. Môže sa tiež pridať do omáčok alebo dressingov na šaláty, aby sa získal intenzívnejší chuťový profil. Je dôležité pamätať na to, že curry má tendenciu byť pálivé, takže ak nie ste zvyknutý na pikantné jedlá, mali by ste byť opatrní pri jeho používaní a pridávať ho postupne podľa svojej chuti.

Aké formy curry existujú?

  • Curry korenie: korenie je základnou formou curry. Môžete ho používať do viacerých jedál, nie len výlučne v ázijskej kuchyni.
  • Curry pasty: curry pasty sú veľmi praktické, ľahko ich viete pridať do jedál, k mäsu alebo do zeleninových pokrmov. Jednou z najpredávanejších je v našom sortimente Patak's Extra Pálivá Kari Pasta. Menej známou, ale super voľbou, ktorá dodá extra chuť jedlu je Red Curry Pasta (červená curry pasta).

Okrem toho, že curry dodáva jedlu bohatú chuť a arómu, má tiež niekoľko zdravotných výhod. Kurkuma, ktorá je bežnou zložkou curry, obsahuje zlúčeniny známe ako kurkuminoidy, ktoré majú protizápalové a antioxidantné účinky. Curry môže tiež podporovať trávenie a stimulovať chuť do jedla.

Celkovo curry predstavuje významnú súčasť ázijskej kuchyne a je veľmi obľúbené pre svoju bohatú chuťovú paletu. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pripraviť curry doma alebo vyskúšať jedlo v ázijskej reštaurácii, curry vám poskytne zážitok plný chutí a vôní z exotických krajín.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz