Ďatle - účinky a neuveriteľné výhody na zdravie

Ďatle - účinky a neuveriteľné výhody na zdravie

Datle, známe aj ako "strom života" alebo "chlebový strom", sú jednou z najstarších a najdôležitejších plodín na svete. Toto ovocie pochádza z palmy rodiny Arecaceae a majú veľký význam nielen pre ľudí, ale aj pre prírodné ekosystémy. Sú plné výživných látok a majú široké spektrum využitia, čo z nich robí dôležitú potravinovú a hospodársku surovinu.

Datle sú pôvodom z oblasti Stredného východu a Severnej Afriky, kde sa pestujú už viac ako 5 000 rokov. Dnes sú však rozšírené po celom svete, najmä v teplých a suchých oblastiach. Existuje mnoho odrôd datlí, ale najbežnejšie sú Medjool, Deglet Noor a Halawi.

Tieto plody majú charakteristický tvar a farbu. Sú oválneho tvaru, s hladkou pokožkou a ohrnutými koncami. Farba sa môže líšiť od svetlo hnedéj až po tmavo hnedú, pričom niektoré druhy majú aj zlatistý odtieň. Ich veľkosť sa pohybuje od menších, cca 2 cm dlhých, až po veľké, až 7 cm dlhé plody. 

Čo obsahujú?

Vďaka svojej sladkej chuti a mäkkému, šťavnatému vnútornému mäsu sa datle stali obľúbenými pochúťkami na celom svete. Majú vysoký obsah cukru, čo ich robí prirodzeným sladidlom a nahrádzajú cukor v mnohých receptoch. Okrem toho obsahujú tiež vlákninu, minerály (vrátane draslíka, vápnika, horčíka a železa) a vitamíny (A, B6 a K).

Pestovanie

Pestovanie datľov je náročný proces, ktorý vyžaduje teplé podnebie a dostatok slnečného svetla. Palmové stromy, na ktorých rastú, dosahujú výšku až 20 metrov a majú veľké perovité lístie. Opyľovanie sa vykonáva pomocou vetra alebo hmyzu, a preto je dôležité mať dostatočné množstvo stromov pre dosiahnutie dobrého výnosu. Plody sa zberajú ručne a vyžadujú citlivú manipuláciu, aby sa zabránilo poškodeniu ich krehkej štruktúry.

Jedinečná chuť

Datle majú jedinečnú sladkú chuť s jemnými karamelovými tónmi. Ich mäso je mäkké, krémové a šťavnaté, čo pri jedení dodáva príjemný zážitok. Majú príjemnú textúru s drobnými vláknami, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Ich sladkosť je prírodná a bohatá, bez potreby pridávať ďalšie sladidlá. Datle tiež majú ľahkú karamelovú až orechovú arómu, ktorá zvyšuje ich chutový profil. Môžu byť konzumované samotné ako pochúťka, pridať sa do sladkých dezertov, ale aj používať ako prísada pri príprave rôznych jedál a pečiva. Ich jedinečná chuť a výživný obsah ich robia vynikajúcim a zdravým prídavkom do stravy.

Datle - účinky na zdravie

Datle sú zdraviu prospešné, a preto sú výživným doplnkom vášho jedálnička. Tieto malé sladké plody sú plné vlákniny, ktorá podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Datle sú tiež bohaté na dôležité minerály, ako je draslík, horčík a meď, ktoré podporujú zdravie srdca, pevnosť kostí a funkciu nervov. Okrem toho sú dobrým zdrojom antioxidantov vrátane flavonoidov a fenolových zlúčenín, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a zmierňujú zápaly v tele. Okrem toho datle poskytujú prírodné cukry, vďaka čomu sú zdravšou alternatívou spracovaných sladkostí a rýchlym zdrojom energie. Zaradenie datlí do jedálnička môže prispieť k celkovej pohode, či už si ich vychutnáte samotné, alebo ich použijete ako prírodné sladidlo v receptoch.

Tip od nás: vyskúšajte tento špeciálny chutney od značky Ashoka s tamarindom a datlami - jeho mierne štiplavá chuť so sladkosťou datlí pridá jedinečnosť každému jedlu.

Zdroje:

FoodData Central (usda.gov)

Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study - PubMed (nih.gov)

Potential of dates (Phoenix dactylifera L.) as natural antioxidant source and functional food for healthy diet - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz