Domáce Kimči: Kórejský Klenot na Vašom Tanieri

Domáce Kimči: Kórejský Klenot na Vašom Tanieri

Kórejská kuchyňa je plná jedinečných chutí a tradícií, a jedným z jej najvýznačnejších symbolov je určite kimči. Tento kvasený pokrm z kapusty je stálicou na kórejských stoloch a získava si obdiv mnohých po celom svete. Kimči nie je len jedlom, je to skutočný umelecký kúsok vytvorený kombinovaním rôznych chutí, textúr a vôní. Ak sa chcete vydať na cestu ku kráľovnej kórejských fermentovaných pokrmov, môžete si kimči pripraviť aj doma. Tento článok vám poskytne pohľad do sveta kimči a postup, ako si ho môžete pripraviť sami.

Kimči - O Čom Vlastne Je?

Kimči je kórejsky názov pre fermentovanú zeleninu, najčastejšie z kapusty. Táto tradičná pochúťka má dlhú históriu a je neodmysliteľnou súčasťou každého kórejského jedla. Základným postupom pri príprave kimči je kvasenie, pri ktorom dochádza k transformácii chuti a textúry zeleniny. Výsledkom je kombinácia kyselkavej, pikantnej, sladkej a ľahko pálivej chuti s unikátnou krehkou textúrou.

Hlavnou zložkou kimči je často napa (čo je kórejský názov pre šťavnatú kórejskú kapustu), ale kimči možno pripraviť aj z iných druhov zeleniny, ako napríklad reďkovky, uhorky či špenátu. Dôležitými ingredienciami kimči sú tiež cesnak, zázvor, rybací sos, čili prášok a ďalšie korenie. Tieto ingrediencie sa kombinujú, aby sa vytvorila bohatá a komplexná chuť, ktorá robí kimči tak jedinečným.

Domáce kimči je tradičná kórejská fermentovaná potravina, ktorá má bohatú históriu a výraznú chuť. Táto pochúťka sa vyrába z kvasenej zeleniny, najčastejšie z kórejskej kapusty, a je dôležitou súčasťou kórejskej kuchyne. Domáce kimči je obohatené o rôzne príchute a korenie, ako sú cesnak, zázvor, čili papričky a rybie omáčky, čo mu dodáva charakteristickú pikantnú a slanú chuť.

Proces výroby kimči je dlhý a zahrňuje niekoľko krokov. Kórejská kapusta sa najprv nakrája na kusy a posolí sa, čo pomáha vytvoriť tekutinu potrebnú na fermentáciu. Potom sa zelenina zmieša s korením a nechá sa fermentovať vo veľkých hrncoch alebo nádobách po dobu niekoľkých dní až týždňov. Tento proces zabezpečuje vytvorenie kyseliny mliečnej a probiotických baktérií, ktoré sú prospešné pre trávenie.

Domáce kimči je nielen chutné, ale aj zdravé. Je plné vitamínov, minerálov a vlákniny, čo ho robí výborným prírodným doplnkom stravy. Okrem toho sa mu priraďujú aj rôzne zdravotné výhody, vrátane podpory imunitného systému a zlepšenia trávenia.

Kimči v Kórejskej Kultúre

Pre Kórejčanov nie je kimči len jedlom, ale je to súčasť ich kultúry a identity. Kimči sa pripravuje a konzumuje v rôznych príležitostiach a má význam aj v tradičných kórejských svadobných a pohrebných obradoch. Kórejčania sú na kimči veľmi hrdí a považujú ho za zdravý pokrm, ktorý prispieva k dlhovekosti a dobrej kondícii.

Navyše, kimči je veľmi bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsahuje vitamíny C, K a B, vápnik, železo a ďalšie dôležité živiny. Okrem toho obsahuje aj prospešné mikroorganizmy, ktoré sú dôležité pre zdravú črevnú mikrobiotu.

Príprava Kimči Domáce

Pri príprave kimči doma budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 strednú kapustu napa
  • ¼ šálky soli
    • 3-4 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 1 lyžičku čerstvého nasekaného zázvoru
    • 1-2 lyžice rybieho sosu
    • 2-3 lyžice chilli prášku (gochugaru)
    • 2 lyžice cukru
    • 2-3 cibuľky, nakrájané na tenké krúžky
    • 2-3 mrkvy, nakrájané na tenké pásiky

Postup Prípravy Kimči

 

    • Príprava Kapusty: Rozrežte kapustu na polovicu a potom na štvrtiny. Odstráňte tvrdé stredy a nakrájajte kapustu na menšie kusy.
    • Soľný Roztok: V miske zmiešajte ¼ šálky soli s 4 šálkami vody. Namáčajte nakrájanú kapustu do soľného roztoku a nechajte ju tam ponoriť aspoň 1-2 hodiny. Tento krok pomáha zmäknúť kapustu a extrahovať z nej nadbytočnú vlhkosť.
    • Pripravenie Koreňovej Zmesi: Zmiešajte cesnak, zázvor, rybí sos, chilli prášok a cukor v miske, aby ste vytvorili pastu.
    • Kombinácia Všetkých Zložiek: Opláchnite namočenú kapustu a dôkladne ju vymačkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Potom pridajte k nakrájaným zeleninám (kapusta, cibuľka, mrkva) aj pripravenú koreňovú pastu. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili a obalili kapustu.
    • Fermentácia Kimči: Preneste kimči do sterilizovaných pohárov alebo nádob a tlačte ho dole tak, aby bol celý ponorený do tekutiny, ktorú uvoľnil. Zatvorte nádoby, ale nezatvárajte ich úplne, aby mohol plynúť vzduch. Nechajte kimči fermentovať pri izbovej teplote po dobu 1-2 dní, potom uložte v chladničke. Po pár dňoch bude hotové a pripravené na konzumáciu.

 Kórejci si kimči veľmi vážia a často ho konzumujú k rôznym jedlám, ako je napríklad kimči bokkeumbap (korejský ryžový pokrm s kimči) alebo kimči jjigae (kórejská polievka). Domáce kimči je nielen chuťovým zážitkom, ale aj symbolom kultúry a tradície v Kórei.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz