Chutné bezmäsité jedlá - Vegánska a vegetariánska orientálna kuchyňa

Chutné bezmäsité jedlá - Vegánska a vegetariánska orientálna kuchyňa

Orientálna kuchyňa, bohatá na arómy a exotické ingrediencie, ponúka bohaté možnosti pre vegánov a vegetariánov. Táto kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chuťou, ktorú môžete dosiahnuť bez použitia mäsa. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko chutných bezmäsitých receptov z orientálnej kuchyne, ktoré určite zaujmú aj tých, ktorí si občas užijú vegetariánske jedlo.

Tofu Pad Thai

Pad Thai je jedným z najobľúbenejších thajských jedál a môžete ho pripraviť aj v vegánskej verzii. Namiesto kurčaťa použite tofu ako zdroj bielkovín. Tofu narežte na kocky a osmažte na panvici so zeleninou a širokými ryžovými rezancami. Pridajte k tomu tradičnú Pad Thai omáčku a posypte arašidmi a bylinkami. Výsledkom je lahodný pokrm plný aróm.

Falafel s tahini omáčkou

Falafel je známy svojou bohatou chuťou a výraznými koreninami. Tieto guličky sa pripravujú z cíceru alebo cícerového múky, čo je skvelý zdroj bielkovín pre vegánov. K tomu pridajte tahini omáčku, ktorá sa robí z mletých sezamových semienok, cesnaku, citrónovej šťavy a olivového oleja. Falafel s tahini omáčkou je dokonalou voľbou pre milovníkov orientálnej kuchyne.

Indické vegetariánske kari

Indická kuchyňa je bohatá na vegetariánske možnosti a kari je jedným z najznámejších jedál. Na prípravu indického kari môžete použiť rôzne druhy zeleniny ako zemiaky, karfiol, hrášok a baklažány. Dochutiť ho môžete kombináciou korenín vrátane kurkumy, koriandra, kardamómu a čili. Podávajte ho s lahodnou indickou nanom a ryžou na plnenie žalúdka.

Japonské sushi so zeleninovými plnkami

Sushi je ikonickým jedlom japonskej kuchyne, ale nemusíte používať rybu na jeho prípravu. Nahraďte ju čerstvou zeleninou ako avokádo, uhorky, mrkvou a paprikou. Základom sú samozrejme špeciálny sushi ryža a nori (morské riasy). Posypte sushi sezamovými semienkami a podávajte so sójovou omáčkou a zázvorom. Príprava sushi vôbec nie je tak komplikovaná, ako sa to môže zdať.

Libanonská hummus s pitou

Hummus je jedným z najznámejších vegetariánskych jedál na Blízkom východe a v Severnej Afrike. Je vyrobený z cícerových bôbov, sezamového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a korenia. Toto jednoduché jedlo môžete podávať s pitou, arašidovým maslom alebo čerstvou zeleninou.

Vietnamská čerstvá jarná rolka

Vietnamské jarné rolky sú plné čerstvej zeleniny a bylín, čo ich robí ideálnym bezmäsitým jedlom. Hlavným ingredienciou je ryžový papier, do ktorého balíte nakrájanú zeleninu, bylinky a prípadne tofu alebo mäkké rezance. Rolky môžete ponoriť do chutnej rybacej omáčky na záver.

Tieto sú len niektoré príklady chutných vegánskych a vegetariánskych receptov z orientálnej kuchyne. Orientálna kuchyňa ponúka ešte oveľa viac možností na objavovanie nových chutí a kombinácií ingrediencií. Nech sa vám darí v kuchyni a užívajte si tieto chutné bezmäsité jedlá s exotickými arómami.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz