Ako vybrať správnu ryžu

 Vrátit se zpět
riceblog

Ako vybrať správnu ryžu

Vyberajte ryžu s Orient-food

29.3.2020

Jasmínová, basmati, dlhozrnná, guľatozrnná, lámaná a k tomu všetkému ešte špeciálna ryža na sushi. Človeku by sa z takého veľkého výberu mohla aj zatočiť hlava. Zrniečka sa zdajú byť rovnaké! Má to vôbec cenu, aby ste sa zaujímali o výber ryže? Jednoznačne áno!

Na našom e-shope máme veľký výber z rôznych druhov ryže, a práve preto, lebo na druhu ryže naozaj záleží. Ryžu dodávame od prvotriednych svetových výrobcov, z ktorých sú najobľúbenejší Tilda a East End. Spoločnosť Tilda sa špecializuje iba na produkciu ryže, zatiaľ čo od značky East End si môžete vybrať aj iné produkty, ako napríklad korenie.

V dnešnom článku sa dočítate o pravdepodobne dvoch najznámejších druhoch ryže, a to ryža basmati a jasmínová ryža. Dozviete sa, čo majú spoločné a v čom sú od seba odlišné. Samozrejme vám pridáme aj zopár receptov.

Ďalej tu nájdete informácie o hnedej , alebo celozrnnej ryži. Takisto objavíte lámanú ryžu , idli ryžu a sona masoori. Všetky 3 stoja aby si získali vašu pozornosť.

Basmati Rýža


Akú ryžu potrebujete?

Dlhozrnná ryža

Dlhozrnná ryža má veľmi tenké zrniečka. Patrí medzi hlavných favoritov u šéfkuchárov, lebo pri správnom uvarení zostanú zrnká krásne oddelené, nezlepené. Medzi najobľúbenejšie dlhozrnné ryže patrí basmati a jasmínová ryža.

Basmati

Basmati je aromatická ryža, ktorá sa pestuje prevažne na ryžových poliach v Pakistane a Himalájach. “Bas” z hindštiny znamená “vôňa” a “mati” znamená “plný”, preto v preklade do slovenčiny znamená plná vône. Patrí k najobľúbenejším druhom ryže, alebo sa hodí ako príloha a aj ako základná surovina pokrmu. Vždy sa oplatí vybrať si kvalitnú ryžu a nepodceniť jej prípravu. Ako odmenu získate chutnú, nadýchanú a nezlepenu ryžu.

Vďaka tomu, že sa lepí menej ako väčšina iných druhov, používajte ju napríklad na prípravu biryani, pilau a ostatných zeleninových alebo mäsitých zmesí, ktorých základom je práve ryža. Je vhodná aj na prípravu kari a k mnohým ázijským omáčkam, pečená v rúre alebo vyprážaná na panvici. (napríklad je vhodná do španielskej paelly) a do šalátov

Vyskúšajte naše recepty cícerové kari s jemnou pastou a paradajkami, zeleninové kari z jemnej korma pasty, kuracie tikka masala s ryžou, Ghormeh Sabzi.

Jasmínová ryža

Rovnako ako ryža basmati, aj jasmínová ryža sa používa prevažne v stredovýchodnej kuchyni a v Indii. Jasmínová ryža pochádza z Thajska, patrí k druhom dlhozrnnej ryže a má jemnú arómu. Po uvarení sa krásne leskne , na rozdiel od basmati ryže, ktorá je skôr lepkavá.

Jasmínová ryža má široké uplatnenie a jednoznačne sa vám oplatí byť trochu kreatívni. Po uvarení má tendenciu sa lepiť, preto ju používajte napríklad na pripravu pikantnej pečenej zeleniny s mungo fazuľkami vo woku, sladkej mangovej ryže alebo skvelého limetkového kuraťa s citrónovou trávou. Recepty nájdete už čoskoro u nás na blogu!

Hnedá ryža

Prečo by ste mali občas zvoliť hnedú ryžu, keď existuje toľko druhov bielej ryže ? Odpoveď je veľmi jednoduchá. U hnedej ryže je zachované celé zrno, preto aj časť, ktorá obsahuje najviac vlákniny, minerálov a antioxidantov. Obsahuje napríklad oveľa viac horčíku, ktorého sa nám v dnešnej dobe nedostáva až také veľké množstvo.

Nevýhodou hnedej ryže je, že pri servírovaní k niektorým jedlám nevypadá tak dobre ako biela. Jej zrno zostáva aj po uvarení tvrdšie, pretože sa nevstrebe toľko chuti toho, s čím ju konzumujete.

Vyskúšajte napríklad avokádový šalát s jarnými bylinkami, granátovým jablkom a hnedou ryžou či kuracie tortilly s kuracím mäsom v jogurtovej omáčke. Recepty nájdete už čoskoro na našom blogu!

Ako som už vyššie uviedla, nie zo všetkým funguje hnedá ryža rovnako ako biela. Pokiaľ by som mala povedať svoj názor, tak je ideálne použiť hnedú ryžu do šalátov, do vegetariánskych hamburgerov či tortilly a naopak, bielu ryžu konzumujte s kari a inými omáčkami , kde sa jednotlivé chute viac prepoja.

Príprava hnedej ryže

Lámaná ryža

Je populárna hlavne v Indii a okolitých štátoch. Jej základom je fermentovaná čierna šošovica a práve ryža , patrí medzi zdravé pokrmy indickej kuchyne a dá sa pripraviť na veľa rôznych spôsobov.

V Indii ju najčastejšie ochutnáte s pokrmom nazývaným sambar. Ide o dusenú zeleninu so šošovicou vo vývare z tamarindu. Ďalej sa k idli podávajú rôzne čatní s kokosovým, mangovým či cibuľovým základom. Samozrejme ich môžete použiť ako prílohu k vašemu obľúbenému kari.

Když jsem poprvé idli objevila, byla jsem naprosto nadšená a rozhodně se můžete těšit na recept, bude co nevidět!

Sona Masoori

Sona Masoori se pestuje prevažne v Indii, na Sri Lanke a v pohorí Himalájí. Patrí medzi ryže so stredne dlhým zrnom, čo v praxi znamená, že sa viac lepí ako napríklad basmati. Vďaka svojej aróme sa hodí ako k vyprážaným tak aj k príprave sladkých pokrmov. Jej žiarivo bielu farbu si všimnete hneď na prvý pohľad.

Pokiaľ máte radi varenie, určite sa vyskúšajte zamyslieť akú ryžu zvoliť k určitému jedlu podľa toho, aký druh jedla pripravujete! Uvidíte sami, že výberom správnej ryže dosiahnete kulinársky zážitok. Určite by sme veľmi radi počuli vašu recenziu.

Z našej ponuky doporučujeme

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz