Chana Masala - recept: Objavte Exotickú Chuť a Aromu Indickej Cícerovej Omáčky

Chana Masala - recept: Objavte Exotickú Chuť a Aromu Indickej Cícerovej Omáčky

Indická kuchyňa fascinuje svojimi vôňami, farbami a neuveriteľnými kombináciami chutí. Jedným z najpopulárnejších a najúžasnejších jedál je Chana Masala, tiež známa ako indická číčiková omáčka. Toto jedlo je symfóniou korenistých, pikantných a aromatických prvkov, ktoré sa miešajú do nezabudnuteľnej lahôdky pre zmysly.

História a Pôvod

Chana Masala je jedlo, ktoré má hlboké korene v severoindických štátoch ako sú Punjab a Gujarat. Jeho pôvod možno vysledovať do kuchyne Mughalov, ale postupne sa stalo súčasťou každodenného jedálnička v celom Indickom subkontinente. Táto omáčka je obľúbená nielen pre svoju bohatú chuť, ale aj pre svoju výživnú hodnotu, čo ju robí neoddeliteľnou súčasťou indických jedál.

Ingrediencie - Chana Masala - recept

1. Cícer (tiež známy ako číčiky): Hlavnou zložkou tejto omáčky je cícer, ktorý je zdrojom bielkovín a vlákniny.

2. Paradajky: Čerstvé paradajky alebo paradajkový pretlak tvoria základ pre omáčku. Ich sladká a kyslá chuť dodáva jedlu ďalší rozmer.

3. Cibuľa a Cesnak: Tieto základné korenie pridáva do omáčky pikantnú a bohatú chuť.

4. Koreniny: Kombinácia korenín ako kurkuma, koriander, kardamón, klinčeky a kumin pridáva do jedla bohatú škálu aróm.

5. Zelené chilli: Pre tých, ktorí majú radi pikantné jedlá, pridávajú zelené chilli pikantnú chuť.

6. Korianderové lístky: Na záver sa jedlo posypuje koriandrovými lístkami, čo mu dodáva čerstvú a aromatickú chuť.

Príprava

1. Príprava cíceru: Cícer sa namočí cez noc a potom sa uvarí, kým nie sú mäkké.

2. Príprava omáčky: Na panvici sa zohreje olej a pridá sa cibuľa, cesnak a zelené chilli. Orestuje sa, kým nie sú cibuľa a cesnak zlatisté.

3. Pridanie korenín: Do cibule a cesnaku sa pridajú koreniny ako kurkuma, koriander, kardamón, klinčeky a kumin a orestujú sa, aby sa uvoľnili ich arómy.

4. Pridanie paradajok: Po orestovaní korenín sa pridajú nasekané paradajky alebo paradajkový pretlak a všetko sa dobre premieša.

5. Zmiešanie s cícerom: Keď je omáčka pripravená, pridajú sa uvarené cícer a všetko sa pomaly dusí, aby sa koreniny a arómy dostali do cíceru.

6. Dokončenie a servírovanie: Pred servírovaním sa omáčka posype nasekanými koriandrovými lístkami, čím sa zvýrazní jej chuť a vôňa.

Podávanie a Sprievodné Jedlá

Chana Masala sa často podáva s indickým chlebom, ako je naan alebo roti. Môže sa tiež podávať s ryžou, čím vznikne plnohodnotné jedlo. Ako príloha sa často podáva jogurtový dip alebo nakladaná zelenina, ktorá zjemňuje pikantnú chuť omáčky.

Indická číčiková omáčka, Chana Masala, je jedným z najbohatších a najaromatickejších jedál v indickom kulinárskom repertoári. Je to jedlo, ktoré oslavuje kultúrnu rozmanitosť a kulinárske umenie Indie. S jej bohatými koreninami, pikantnou chuťou a jemnou arómou je Chana Masala zážitkom pre zmysly a nezabudnuteľným pokrmom pre každého, kto sa odváži ochutnať.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz