Sušená limetka a jej využívanie

Sušená limetka

Sušené limetky, najmä celé, si v poslednom čase získali širokú základňu fanúšikov. Popredný svetový šéfkuchár Ottolenghi o nich napísal niekoľko článkov a pozornosť im venoval aj denník New York Times , kde ich pochválil v rubrike o varení.

V našom obchode nájdete sušené limetky vcelku, dokonca aj žlté a čierne, a potom sušené drvené limetky.

Zdravotné výhody:

  • zlepšuje trávenie a upokojuje žalúdok
  • pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  • pomáha pri znižovaní hmotnosti
  • bojuje proti zápalom v tele

Použitie v kuchyni

Sušené limetky sa prvýkrát použili v Ománe a v súčasnosti vynikajú v kuchyni Blízkeho východu a Ázie. Do celej limetky niekoľkokrát pichnite vidličkou, aby mohla po tepelnom spracovaní pustiť šťavu.

Dobre sa kombinujú so strukovinami, najmä v poctivých ázijských a blízkovýchodných jedlách, a podľa ajurvédy by sa mali konzumovať s "horúcimi" jedlami na zahriatie tela v kombinácii s chilli a inými koreninami.

Vezmite "obyčajnú" červenú šošovicu a ochuťte ju sušenou limetkou a chilli! Výrazná chuť vás úplne ohromí!

Ďalej sa pri morských plodoch vyžaduje sušená limetka. Mnohí z najlepších svetových šéfkuchárov sa nevedia nabažiť kreviet s limetkou.

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť na mäso. Ak do pečeného kurčaťa pridáte celé sušené limetky spolu s čerstvým koriandrom a bazalkou, bude chuť oveľa sviežejšia a zaujímavejšia.

Vedeli ste to?

Výroba sušených limetiek nie je žiadna alchýmia. Mladé sušené limetky sa krátko povaria v slanom náleve a potom sa niekoľko týždňov sušia na slnku v púštnych oblastiach. Počas tohto procesu stratia väčšinu svojej hmotnosti, ale zachovajú si šťavnatosť.

Na čo si dávať pozor:

Limetku pridávajte vždy počas varenia, ale pred konzumáciou sa uistite, že ste z pokrmu odstránili všetky zvyšky. Šupka limetky má pomerne horkú chuť.

susena_limetka 

Voňavé ozdôbky! Ako správne sušiť citrusy + tipy na ozdoby

 Prevoňajte svoj domov sviatočnou vôňou citrusov. Ak si dáte trošku námahy získate vynikajúci prírodný materiál na výrobu originálnych aromatických ozdôb.

Sušiť môžete už tradične pomaranče a citróny, ale tiež ich môžete oživiť ešte aj o peknú zelenú farbu limetiek.

Ako na to?

Sušenie v rúre

Citrusy narežte na plátky s hrúbkou asi 0,4 až 0,5 cm. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň plátky citrusov. Tie potom vložte do rúry, ktorá je vyhriata na 80 °C. Citrusy v nej sušte asi 4 až 5 hodín podľa potreby. Je dôležité, aby ste ich počas tejto doby sušenia pravidelne otáčali a kontrolovali či sa nepália.

Sušenie na radiátore

Plátky môžete navliecť na špagát a zavesiť nad radiátor. Pri tomto spôsobe sa však zvyknú trocha poskrúcať. Nádherne však prevoňajú priestor a už pri sušení pôsobia ako pôvabná dekorácia.

Sušenie v sušičke

Pozrite si návod, ktorý je konkrétne pre váš typ sušičky a podľa neho sa riaďte.

Sušenie nad krbom

Citrusy môžete sušiť aj nad krbom. Stačí, ak ich nakrájate na plátky a tie navlečiete na špagát, ktorý umiestnite nad krb. Jedinou nevýhodou je, že plátky citrusov sa takto vedia poskrúcať.

TIP

Sušené plátky pomaranča, citróna či limetky môžete využiť aj do čaju. Avšak v takom prípade odporúčame použiť vlastné dopestované ovocie alebo aspoň ovocie v bio kvalite, keďže sa citrusy sušia spolu s kôrou.

Zdroje:

Anemia - Iron-Deficiency Anemia | NHLBI, NIH

Are Dried Black Limes Healthy? And How to Make It? - Twigs Cafe

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz