Škorica - a jej všestranné účinky

Škorica

 

Viete aké sú jej účinky?

O tom, že škorica má výborné zdravotné účinky niet pochýb, ľudia ju napokon používajú už celé stáročia. Viete aké sú jej všestranné účinky?

Škorica nie je len duchucovadlo, je známa aj svojimi účinkami pre zdravie. Navyše sa využíva aj v aromaterapii či v starostlivosti o pokožku. Toto korenie sa nachádza vo vnútornej vrstve kôry stromu príbuznému vavrínu (bobkovému listu). Rozlišujeme medzi dvoma typmi škorice – cejlónskou a čínskou.

Cejlónska je jemnejšia a svetlejšia a predáva sa vo forme zvitkov.

Čínska alebo cassia sa zase predáva ako mletá.

Rozdiel v ich zložení je však minimálny. Rôznorodé účinky sú výsledkom celého spektra vitamínov a minerálov, ktoré škorica obsahuje – železo, kalcium, magnézium a vitamíny A, B6 a C.

Aké účinky má škorica?

skorica_cela

Čo je dobré vedieť o škorici?

Škorica má hypoglykemický účinok – dokáže znižovať hladinu cukru v krvi, zároveň zvyšuje citlivosť na inzulín. Takto znižuje inzulínovú rezistenciu čím pomáha inzulínu, aby mohol správne pracovať. Jedným zo spôsobov ako škoricu môžu konzumovať ľudia, ktorí potrebujú pomoc práve na tento problém je pitie škoricového čaju.

Pripravuje sa zaliatím dvoch čajových lyžíc mletej škorice litrom vriacej vody. Nápoj je potom potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu a precediť. Môžete ho potom ochutiť lyžičkou medu.

Je vhodná pre svoje účinky pre kardiovaskulárny systém – pravidelných užívaním dokáže zabezpečiť väčšiu pružnosť ciev a žíl. Navyše účinne znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí priaznivo na svalstvo a reguláciu krvného tlaku. Rovnako ako iné koreniny, ako zázvor alebo mäta, aj škorica je známym antioxidantom – spomedzi nich obsahuje napríklad polyfenoly. V porovnaní s ostatnými koreninami dokáže zabezpečiť detoxikáciu celého tela.

Je vhodná i pre tých, ktorých trápia tráviace ťažkosti – škorica totiž dokáže zabrániť výskytu plesní či parazitov. Navyše účinne bojuje s baktériami. Pomôže vám aj keď zápasíte s problémami s nadúvaním.

Dôležitou zložkou, ktorá napomáha v boji proti rôznym druhom infekcií je cinnamaldehyd. Vďaka protiplesňovým a antibakteriálym účinkom môže pôsobiť proti infekcii v tele a pomôcť i pri zubnom kaze alebo zlom dychu.

Škorica v kombinácii s medom predstavuje jednu z najúčinnejších prírodných foriem prevencie proti prechladnutiu, chrípke či angíne. Škorica spolu s medom považovaná za najvhodnejšiu prírodnú prevenciu a prípadne aj terapiu pri chrípke, prechladnutí alebo napríklad angíne. Oba majú výrazné antibiotické a protiinfekčné účinky, v takejto kombinácii sa ich účinky ešte zvyšujú. Môžete ich pridať do čaju, dochutiť nimi ovsenú alebo inú kašu na raňajky alebo pripraviť si odvar.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz