Som Tum - Thajský šalát zo zelenej papáje - recept

Som Tum - Thajský šalát zo zelenej papáje - recept

Thajský šalát zo zelenej papáje, známy aj ako Som Tum, je ikonickým pokrmom thajskej kuchyne, ktorý si podmanil chuťové poháriky na celom svete. Je to osviežujúca, pikantná a plná chuťová zmes, ktorá v sebe spája jemnú sladkosť, kyslosť a pikantnosť. Táto pochúťka sa pripravuje z nezrelej zelenej papáje, ktorá sa nakrája na tenké rezance a zmieša s ďalšími čerstvými prísadami, ako sú chilli, limetková šťava, rybia omáčka, paradajky, fazuľa, orechy a iné koreniny.

História a pôvod Som Tum

Thajská kuchyňa je známa svojou bohatou škálou chutí a Som Tum nie je výnimkou. Tento šalát má hlboké korene v severovýchodnej časti Thajska, známej ako región Isaan. V jeho pôvodnom recepte sa používali najmä sezónne prísady, medzi ktoré patrila zelená papája, ktorá bola k dispozícii po celý rok. Postupom času sa toto jedlo stalo populárnym v celej krajine a neskôr sa rozšírilo do ďalších častí juhovýchodnej Ázie a do zahraničia.

Recept na thajský šalát zo zelenej papáje (Som Tum)

Ingrediencie: 

1 nezrelá zelená papája (asi 500 g)2-3 strúčiky cesnaku2-5 čerstvých chilli papričiek (podľa chuti)2 paradajky2 polievkové lyžice rybiej omáčky2 polievkové lyžice limetkovej šťavy1 polievková lyžica palmového cukru (alebo bežného cukru)2 polievkové lyžice arašidov50 g fazule (mungo alebo bôb)Soľ podľa chutiČerstvé koriandrové listy (nepovinné)lístky mäty (nepovinné)

Postup:

Príprava ingrediencií:

Zelenú papáju ošúpte a odstráňte semienka. Papáju nastrúhajte na tenké rezance alebo použite špeciálne strúhadlo na zeleninu.Roztlačte cesnak a nakrájajte čili papričky. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, nechajte v čili semienka.Paradajky nakrájajte na štvrtiny alebo menšie kúsky.

Príprava omáčky:

Vo vhodnej miske zmiešajte rybiu omáčku, limetkovú šťavu a palmový cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Zmiešajte ingrediencie:

V miske zmiešajte nasekaný cesnak a chilli s nastrúhanou zelenou papájou. Pridáme nakrájané paradajky a orechy. Dobre premiešajte.

Pridáme omáčku:

Postupne pridáme pripravenú omáčku a jemne premiešame, aby sa všetky prísady spojili s omáčkou.

Dokončenie:

Pridáme fazuľu a jemne ju vmiešame do zmesi.Podľa chuti osolíme a v prípade potreby pridáme koriander a mätu.

Podávame:

Podávame na tanieri a ozdobíme koriandrom a mätou. Pre dokonalú prezentáciu môžete pridať aj plátok limetky.

Thajský šalát zo zelenej papáje je skvelým príkladom harmónie medzi sladkosťou, kyslosťou, ostrosťou a textúrami. Jeho príprava je síce jednoduchá, ale chuťový zážitok, ktorý poskytuje, je bohatý a osviežujúci. Som Tum nie je len jedlo, ale skôr zážitok, ktorý sprostredkúva bohaté kultúrne dedičstvo Thajska a jeho kuchyne.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz