Ázijská kuchyňa - jedlá, ktoré musíte vyskúšať

Ázijská kuchyňa - jedlá, ktoré musíte vyskúšať

Ázijská kuchyňa je známa svojou pestrosťou, bohatstvom chutí a vôňou. Nezáleží na tom, či ste fanúšikom sladkého, kyslého, horkého, alebo pikantného, Ázia ponúka množstvo lahôdok pre každý chuťový pohárik. Ázijské občerstvenie je mimoriadne populárne po celom svete a stalo sa neodmysliteľnou súčasťou mnohých reštaurácií, pouličných stánkov a domácich osláv. Tento článok sa zameria na niektoré z najchutnejších ázijských pochúťok, ktoré si získali obľubu medzi milovníkmi exotických chutí.

Sushi

Jedným z najznámejších ázijských občerstvení je sushi, pôvodne z Japonska. Sushi je kombináciou ryže ochutenej octom a rôznych druhov čerstvého morského života, ako sú losos, tuňák, krevety a ďalšie. Jedinečné spojenie čerstvých prísad a jednoduchého servírovania vytvára chuťový zážitok, ktorý si zamilovali ľudia po celom svete.

Dim sum

Z Číny pochádza ďalšie vynikajúce ázijské občerstvenie - dim sum. Ide o malé kúsky jedla, ktoré sa podávajú v parných košíčkoch a obsahujú rôzne náplne, ako sú mäso, zelenina, morské plody alebo huby. Táto tradičná forma jedla sa často podáva s rôznymi omáčkami a čajom a vytvára tak príjemné a sociálne jedlo.

Kimchi

Pre tých, ktorí majú radi chrumkavosť a pikantné chute, korejské kimchi je ideálnou voľbou. Čo je kimchi? Kimchi je fermentovaná zelenina, najčastejšie kyslá kapusta alebo reďkovky, ochutená cesnakom, chilli a ďalšími koreninami. Táto chuťovka je bohatá na probiotiká a vitamíny a je jedinečným príkladom, ako jednoduché suroviny môžu vytvoriť výnimočnú chuťovú explóziu.

Thajské čerstvé letné závitky

Ďalším populárnym ázijským občerstvením sú vietnamské či thajské čerstvé letné závitky. Tieto závitky sa robia z tenkých ryžových papierikov a plnia sa zeleninou, bylinkami, krevetami alebo grilovaným mäsom. Servírujú sa s dipom na báze arašidového masla alebo sladkokyslou omáčkou a sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú ľahké a zdravé občerstvenie.

Mochi z Japonska

Ak máte radi sladkosti, nemôžete si nechať ujsť tradičné ázijské dezerty. Mochi z Japonska sú oblúbenou pochúťkou vyrobenou z lepkavej ryže a plnené ovocím alebo rôznymi krémami. Taro guláš z Filipín je iným sladkým pokrmom, ktorý sa vyrába z taro koreňa a podáva v sladkom sirupe.

Samosy a Kari

V neposlednom rade nemožno zabudnúť na indickú kuchyňu, ktorá ponúka niekoľko nezabudnuteľných chuťových zážitkov. Samosy sú oblúbenými vegetariánskymi zákuskami vyrobenými z tenkého cesta a plnené zemiakmi, hráškom, korením a inými prísadami. Kari je ďalšou obľúbenou ázijskou pochúťkou, ktorá sa skladá z korenistej omáčky a mäsa alebo zeleniny.

Vo svete ázijskej kuchyne je nespočetné množstvo ďalších úžasných pochúťok. Každá krajina a región prispeli k bohatstvu chutí, ktoré sa zrodili na tomto úžasnom kontinente. Nech už preferujete slané, sladké, kyslé alebo pikantné, ázijské občerstvenie má čosi pre každého. Skúste tieto jedlá a preneste sa na cestu po Ázii priamo v pohodlí svojho jedálenského stola.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz